Övernattning ute i det vilda ingår när det kommer till att jaga. Du kommer att spendera flera nätter ute i antingen ett tält eller i en hängmatta någon meter över marken. Hur du spenderar natten kvittar då huvudsaken är att du just kommer att spendera några nätter ute.

Att sova ute är inte helt ofarligt. Faror lurar bakom träd och buske. Det gäller att vara på sin vakt och sova på ett säkert sätt — i ett tryggt område.

En del saker är bra att veta innan man beger sig ut på jakt. Det spelar ingen roll om man är ute och jagar i Sveriges vildmark eller i närmsta regnskog — dessa regler gäller för alla klimat.

Var förberedd

Det är enkelt att säga men man kan inte säga det nog. Många som beger sig ut på jakt idag gör så väldigt oförberedda när det kommer till packningen. Det kan handla om allt ifrån en fickkniv att kunna skära och ha sig med. En portabel såg — du vet aldrig — kanske kräver situationen att du hugger ned ett träd. Kompass kan man nästan inte klara sig utan.

Idag finns dock en massa teknologier som man kan ta hjälp utav som tidigare inte fanns. Ett är smarttelefonen. Egentligen är det bara att ta med sig en smarttelefon så behöver man inte ha med sig en ficklampa, apparat att kommunicera med antingen via radiovågor eller annat, kompass, etc. Allt detta finns egentligen i din smartphone och det är det ända teknologiska du behöver ha med dig. Laddare, också. Självklart.

Var medveten om var du kommer att befinna dig

Är man ute i Sveriges vildmark kan det vara relativt ofarligt där det ända man behöver oroa sig för egentligen är rådjur, älgar, björnar och annat. Detta må låta farligt, dock så är det inte lika farligt som att vara ute i savannen eller i regnskogen. Växter är farliga där. I Sverige är det bara djur man behöver akta sig för.

Bekanta dig alltså med din omgivning. Växer det hampa där du befinner dig? Kom ihåg att inte använda dessa för att starta din brasa då röken kan påverka dig psykoaktivt. Om omgivningen är fuktig kan det då vara så att hampaplantan avger olja, s.k CBD olja. Denna typ av olja är väldigt hälsosam att inta, trots att röken från samma planta kan vara psykoaktivt. Oljan kan hjälpa med sömn samt aptit och dylikt vilket är extremt viktigt när man är ute i vildmarken.

Undvik hastiga beslut

Att jaga är en lång och tålmodig process. Man ska undvika att vara impulsiv. Ens liv hänger på det.

Planera, var försiktig och studera inför varje beslut. Undvik varje minsta impuls utan gör inget utan att planera. Detta är A och O eftersom det är svårt att klara sig i fler än några nätter om man helt plötsligt agerar extremt impulsivt och inte tänker sig för inför olika beslut.

Var alltså varsam och försiktig. Undvik hastiga samt drastiska beslut så kommer du snart att se att din jakt inte bara kommer vara lyckad jaktmässigt utan du kanske även får med dig kött hem.