Fähallen Jakt

Jakt i Växsjö

Visste du att fiskekort ingår i friskvårdsbidraget?

Högst sannolikt inte. Då är du dock inte ensam. Allt för få svenskar känner till att fiskekort ingår i friskvårdsbidraget. Det vill säga att du som fiskare faktiskt kan få ett fiskekort i friskvårdsbidraget som din arbetsgivare ger skattefritt.

Skatteverket gick ut med ett pressmeddelande under juli förra året där de skrev att många fler aktiviteter än tidigare nu kan ge friskvårdsbidrag. Dessa innefattade även fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion, däribland sportfiske.

Vad täcker friskvårdsbidraget?

I friskvårdsbidraget ingår kostnader som ska täcka själva motionsaktiviteten. Detta inkluderar bland annat startavgifter, kursavgifter, banavgifter, liftkort samt fiskekort. En del utrustning att hyra ingår också i friskvårdsbidraget.

Däremot ingår inte kostnader för att köpa utrustning eller betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar. Man kan heller inte använda friskvårdsbidraget för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand eller finansiera fiskeresor, skriver Skatteverket.

Få känner till att fiske kan räknas som friskvård

Enligt en artikel från NSD är det väldigt få fiskare, men också många fiskeklubbar, som inte känner till Skatteverkets pressmeddelande. Men ju fler som får upp ögonen för det, desto fler kommer högst sannolikt nyttja det. Dessutom lär medlemskap i fiskeklubbar öka i samband med att fler svenskar förstår att de faktiskt kan använda sitt friskvårdsbidrag till finansiering av sin favorithobby.

Det är dock viktigt att komma ihåg att allt fiske inte räknas som friskvård. För att det ska klassas som friskvård måste det vara någon form för enklare motion. Jakt, som exempelvis vanligt fiske räknas inte, medan sportfiske gör det.

Litet barn som fiskar

Hälsofördelar (fysiska) med att fiska

Nu när vi ändå är inne på fiske som friskvård kan vi lika gärna gå igenom några av de många hälsofördelar som finns med hobbyn. För fiske är inte bara en hobby, ett sätt att varva ner eller ett sätt att få mat på. Det kan också bidra till ett förbättrat fysiskt så väl som mentalt välbefinnande. Nedan följer några av de många hälsofördelar som finns med fiske.

Man aktiverar kroppen fysiskt

Den kanske mest uppenbara hälsofördelen med fiske är att man aktiverar kroppen fysiskt. Att hålla sig i form är inte lätt i dagens stressiga samhälle, och därför är fiske ett bra alternativ för motion. Då tränar man nämligen både sin kondition och styrka samtidigt som man gör något man tycker är kul. Dessutom slipper man överbelasta sin kropp och bege sig till gymmet!

Man är ute i det friska

Att spendera lite tid ute i naturen gör att man får ren, syrerik luft i sina lungor. Dessutom befinner man sig hela tiden nära på vatten när man fiskar, vilket också är hälsosamt. Detta beror nämligen på att rörligt vatten producerar negativa joner, små laddade partiklar som har visat sig stärka immunsystemet, öka ämnesomsättningen och reglera ens sömnmönster.

Man får lite D-vitamin

Om inte frisk luft är tillräckligt för att övertyga en får man även D-vitamin av att fiska. Med det menar vi inte genom att äta fisken, utan snarare att man befinner sig ute till sjöss och får solat lite. För hur ofta har vi tid att sitta ute och fånga solens strålar, åtminstone under vinterhalvåret? Inte så ofta. Bara för att det inte är varmt ute betyder det inte att vi inte bör få lite naturlig D-vitamin.

Hälsofördelar (mentala) med att fiska

Utöver att fiske är fördelaktigt för oss rent fysiskt är det även nyttigt för oss mentalt. Nedan är några av de mentala hälsofördelar som vi får av att fiska.

Man minimerar stress och ångest

Den främsta mentala hälsofördelen med fiske är att man minimerar stress och ångest. Först och främst befinner man sig i naturen, vilket har visat sig har enorm effekt på ens psykiska välbefinnande. Sedan är det också den faktiska inställningen som spelar roll. Man fokuserar på sitt bete, kopplar av och nästan mediterar när man fiskar. När detta blir en rutin minimerar man automatiskt den dagliga stressen man upplever och i många fall även ångest.

Man förbättrar sin koncentration och sitt tålamod

Dagens människor, framförallt ungdomar, har oerhört dåligt tålamod. De är vana vid att se korta videos på telefonen och inte orka vänta. De flesta kan knappt sitta stilla i fem minuter utan att bläddra igenom sociala medier. Genom att fiska förbättrar man dock både sin koncentration och sitt tålamod. Man kan nämligen inte skynda på processen av att fiska. Fisken kommer när den kommer.

Man kan förbättra sin självkänsla

Utöver ovan nämnda punkter kan man med hjälp av fiske också förbättra sin självkänsla. Detta gäller egentligen för vilken hobby och sport som helst. Ingenting ger en bättre självkänsla än att tro på sig själv. Så när man lär sig grunderna och börjar fiska med självförtroende bygger man en bättre självkänsla. Ingenting känns så bra som känslan av att göra något man är bra på och bli bättre och bättre för varje dag som går.

Nybliven jägare? Några saker att tänka på inför kommande jaktsäsong

Jaktsäsongen står runt hörnet och det gäller att planera inför de kommande säsong. Behöver utrustning handlas in? Vad ska man ta med sig på turen? Vart ska det bära av, finns det nya ställen att upptäcka? Många frågor att fundera över innan säsongen drar igång.

Den jaktintresserad har ofta något område inom jakten som man tycker är extra spännande eller brinner extra mycket för och då är det kanske inom detta område man ska lägga sin kraft. För det kan vara mycket att tänka på inför en säsong så ibland får man helt enkelt prioritera i vad som ska ordnas och vad som kanske helt enkelt får vänta till nästa säsong. Men här är en lista med några saker som alltid kan vara bra att göra innan man ger sig ut.

1. Vapenlicens

Ja visst kanske det säger sig självt, men ack så viktigt det är ändå att skaffa vapenlicens. Har du nyligen tagit din jägarexamen så är det lätt att tänka att nu är allting fixat och klart, men riktigt så enkelt är det faktiskt inte. Du måste ändå söka efter vapenlicens hos polisen. Utan vapenlicens har du ingen rätt till att köpa eller ha ett jaktvapen, så detta är prioritet ett!

2. Utrustningen

Utrustningen såklart, den ska köpas och fixas med. I början av en jaktkarriär kan det vara många utgifter som gör att några frästas av att ta ett sms lån utan UC för att finansiera utgifterna som kommer med att man ska inleda sitt liv som jägare. Men där kan det vara klokt att tänka både en och två gånger extra. Utrustning är viktigt och självklart är det i längden smart att köpa bra grejer som kommer hålla länge. Men istället för att skriva upp sig på första bästa lån, köp det du har råd med för stunden och vänta med resten.

3. Gå med i en skytteförening

Att jaga kan vara ensamt och det kräver dessutom att man håller i gång hela tiden så att man inte tappar tekniken. Att gå med i en skytteförening är alltid klokt för det ger både en gemenskap och ofta anordnas både träningar och längre turer tillsammans med föreningen. Det är ett sätt att öva på men också att träffa andra som man kan utbyta kunskap med under säsongen, innan och efter.

4. Kolla upp platser

En av de absolut viktigaste sakerna när man tagit sin jägarexamen är att kolla upp vart man faktiskt får jaga, innan man ger sig ut någonstans. Ibland kan man ta förgivet att man får jaga någonstans där så inte alls är fallet. För att undvika olyckor och missuppfattningar kolla alltid upp området både en och två gånger innan du ger dig ut på jakt.

Skydda mobilen under jaktsäsongen

Att ta sig ut i naturen med sin mobiltelefon är en självklarhet för de flesta, speciellt med tanke på att den kan användas som GPS och har många andra smarta funktioner som kan vara bra att ha när man är ute i vildmarkerna. Ska du bege dig ut på jakt, vandra eller åka ut på sjön kan du förebygga riskerna med att ta med dig din mobiltelefon tack vare praktiska mobilskal.

Mobilen bör användas i vardagen oavsett vad man gör eller var man är. Den är en tillgång både på hemmaplan och när man är ute och rör på sig i skog och mark. Att ha med telefonen ut i naturen innebär en större risk för att den kan råka ut för skador, men med hjälp av ett mobilskal från Spigen kan man förebygga den risken markant.

Hitta ett passande mobilskal för naturupplevelsen

På marknaden finns det mängder av mobilskal som skyddar din telefon mot det mesta. Är du en jägare kan du garanterat hitta ett mobilskal med ett passande jaktmönster och som dessutom skyddar och gör din mobiltelefon extra tålig mot exempelvis väta och stötar. Ska du bege dig ut på sjön finns det mobilskal som gör att din telefon både flyter i vatten och tål väta extremt bra. Oavsett vad du behöver skydda din telefon mot kan ett passande mobilskal garanterat hjälpa dig.

Vad kostar ett mobilskal?

Priset på mobilskal varierar, men ett vanligt pris ligger omkring 2-300 kronor. Det spelar även roll vilken typ av skal man ska ha. Duger ett enklare skal kan man komma undan med ett skal för mindre än 100 kronor. Söker man efter ett specialskal med vissa funktioner eller med en viss kvalitet blir priset högre. Priset varierar även mellan olika butiker på nätet och därför kan det vara bra att jämföra priserna innan man genomför sitt köp.

Försäkra mobiltelefonen

Det är viktigt att ta hand om telefonen för att den ska hålla så länge som möjligt. Ett mobilskal är ett mycket enkelt sätt att se till att telefonen inte går sönder i första taget och skalet fungerar därför som en försäkring. Har du dessutom en vanlig försäkring på telefonen har du ett extra bra skydd ifall något skulle hända. Troligtvis har du även större chans att få tillbaka pengar på försäkringen om du har gjort allt du kan för att skydda mobilen, exempelvis genom att använda ett skyddande mobilskal.

Billig jaktutrustning att köpa på internet

När du ska ut i skog och mark är det viktigt att du har rätt utrustning med dig. Extra viktigt är det om du dessutom ska ut och jaga. Här kommer du till exempel att behöva en bra värmeväst för de allra kallaste säsongerna, men du kanske också är i behov av en avståndsmätare, en tubkikare eller en bra ryggsäck. Vilken utrustning som du kommer att behöva beror på vad det är för jakt som du är intresserad av, men gemensamt för alla jägare är att man vill försöka hitta så billig och bra jaktutrustning som möjligt.

Att köpa jaktutrustning kan bli en väldigt kostsam historia. Vill du ha hög kvalitet på dina produkter kommer du också att behöva betala därefter. Ett sätt att hitta billig utrustning är genom att titta på nätet och därmed handla din utrustning online. Här är det dock viktigt att du funderar en gång extra innan du väljer dina produkter. Precis som med allt annat så får du vad du betalar för och vill du att jakten ska bli så effektiv som möjligt kan du behöva avstå från de billigaste produkterna.

Handla online för bästa pris

Bara för att du inte väljer de billigaste produkterna betyder det inte att du inte kan spara in pengar på dina köp. Har du svårt att få ekonomin att gå ihop med den utrustning som du behöver kan du låna pengar med Finansis.se, ett företag som erbjuder riktigt bra lånevillkor. När du vill köpa billig jaktutrustning på internet kommer du att ha mängder med olika företag att välja mellan. Du kan även jämföra produkternas priser från de olika e-butikerna.

Jämför pris på jaktutrustning

Det stora utbudet kommer naturligtvis att göra det lättare för dig att hitta jaktutrustning till ett riktigt bra pris, men vill du vara säker på att du har scannat av hela internet så är det en jämförelsesajt som du ska använda dig av. På en sådan skriver du in vad det är för typ av utrustning som du är i behov av och får därefter upp en lista på flera företag som erbjuder produkten. Nu kan du snabbt se var du kan beställa den billigaste kikaren, värmevästen, hagelbocken eller vad helst det nu må vara. När det kommer till vapen som kräver en licens kommer du dock att behöva göra beställningen online, men besöka butiken för att hämta ut din vara och visa upp din vapenlicens.

Tandhygien är viktigt när man är ute i vildmarken

Det är alltid viktigt att sköta sin munhygien. Viktiga delar består i att gå regelbundet till tandhygienist och tandläkare. Förutom det är det viktigt att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda sig av tandtråd. Många väntar tyvärr alldeles för länge med att gå till tandläkare och måste åka in akut. Ska man resa eller vara ute i vildmarken så kan det bli problematiskt om man får akut tandvärk, så vad ska man tänka på?

Undvika onödiga problem på semester

Ska man vara ute och fotvandra är det viktigt att tänka på hälsan. Hälsan innefattar att ta hand om munhygienen. De allra flesta vill också ha vackra vita tänder vilket man får genom att bleka tänderna men blekning ska alltid kompletteras med noggrann skötsel. Så här ska du förbereda dig inför semestern.

  • Boka tid hos tandhygienisten i god tid. Då får du en genomgång av hela munnen och eventuella hål i tänderna kan åtgärdas innan.
  • Se till att under hela året skötta din tandhygien. Använd tandtråd och borsta tänderna rätt. Det gör man genom att borsta tänderna i två minuter.
  • Undvik läsk och socker som bidrar till karies. Vill du ha vita tänder kan du bleka tänderna men gör det i god tid innan vildmarkssemestern.

Så klart räcker det inte alltid att vara proaktiv utan olyckor eller hål kan uppstå trots att man sköter sina tänder enligt konstens alla regler. Det är däremot ingen ursäkt att avstå från att sköta tandhygienen även om man är på semester i vildmarken. Skriv därför en checklista med vad du behöver ha med dig innan du ger dig in i skogen.

Vad ska man ta med sig på vildmarkssemestern?

Ska man exempelvis vandra kan det vara svårt att packa ned allt man brukar använda. Det allra nödvändigaste är att ha en fräsch tandborste och bra tandkräm. Tandtråd väger inget och kan vara extra bra på vandringen. Olyckor kan hända så det kan vara bra att kontrollera var närmsta tandläkare finns i närområdet där man vistas. Skulle olyckan vara framme så behöver man inte börja söka runt. Det kan vara bra att veta att de allra flesta tandläkare har jour och man kan söka akuttandvård. Ett akut besök skiljer sig lite från ett vanligt då man i regel bara åtgärdar det akuta. Sen får man uppsöka en tandläkare på ordinarie tid för att få en permanent åtgärd. För att få en fin semester gäller det alltså att ta hand om sin mun och även vara förberedd om olyckan inträffar.

Något att göra i tältet innan man somnar ute på campingen

Att tälta och campa är något som många tycker är väldigt roligt. Nu får du en möjlighet att komma naturen nära på riktigt och du slipper stressen och pressen som vardagen oftast inger. Sverige erbjuder mängder av härliga platser där du kan slå upp ditt tält, oavsett om du campar för att du är ute på jakt eller om du campar för att spendera tid tillsammans med barn och familj. Att sova i ett tält skiljer sig dock mycket från att sova hemma i den egna bostaden. Ibland spelar det ingen roll hur aktiv du har varit under dagen, under natten är det omöjligt att somna ändå.

Läs tidningar eller lyssna på poddar

Ett bra sätt att komma till ro när du ska försöka somna i tältet är att läsa tidningar. Inte nog med att du kan få ut mycket spännande underhållning och läsning, utan det aktiva läsandet kommer också att göra dig trött. Sover du i tält med andra så försök dock att undvika starkt ljus. Det kommer inte bara få dig själv att bli ännu piggare, utan kan även störa dem som faktiskt kan sova. Ett annat riktigt bra sätt att bli trött är genom att lyssna på poddar. Det finns mängder med spännande poddar som du kan ta till för att somna lättare.

Spela på casino

Du behöver inte befinna dig på ett fysiskt casino för att kunna ta del av casino spel. Idag finns det möjlighet att ta del av underhållningen i mobilcasinon på nätet. Att snurra på spelautomaterna kommer inom sinom tid att få dig trött. Du ser dessutom till att varva ner från dagens ståhej. Välj gärna lugnare spel med lugnande ljudeffekter om du vill se till att bli sådär extra trött.

Planera nästkommande dag

Är du en tänkare? Då vet du säkerligen redan hur trött man kan bli av den simpla handlingen att tänka. Om du har svårt att somna i tältet eller om du vill komma till ro kan du med fördel tänka ut vad du ska göra för roligheter nästkommande dag. Finns det någon kajak som du kan paddla ut med eller vill du bestiga det där berget som du såg på väg till campingen? Är ni flera som är ute och tältar kommer du troligtvis att behöva ta hänsyn till andras planer och idéer, men det betyder inte att du inte kan använda dig av tänkandet för att somna lättare.

Köpa jaktartiklar online

Att jaga innebär behovet av en massa utrustning att ta med sig när man väl beger sig ut på jakt. Utrustningen omfattar allt ifrån jaktknivar, verktyg för att skapa eld, tält, kanske till och med kamouflage. En gång i tiden var det nästintill omöjligt att hitta dessa produkter för att bege sig ut på sitt äventyr—såvida man inte bodde i en jägarstad. Nuförtiden är detta oerhört enkelt i samband med att internet blivit allt mer tillgängligt och utvecklats allt mer.

Idag kan man köpa jaktartiklar oavsett var på jorden man befinner sig och inte minst i Sverige! Så här gör du för att hitta det du behöver och därefter köpa det inför ditt nästa jaktäventyr.

Hitta rätt utrustning

Innan du gör ditt köp måste du vara medveten om vad det är du vill köpa, självklart.

Detta kan du ta reda på väldigt snabbt och väldigt enkelt genom att göra en så kallad Google-sökning. Sök helt enkelt efter bloggar och hemsidor som handlar om just jakt och se om du hittar lite information kring de produkter du behöver lite mer specifikt.

Många av dessa bloggar drivs av Misshosting som är tillgängligt Sverige över—så oavsett var i landet man befinner sig kan man hitta hemsidor med snabb anslutning och som går att navigera till, oavsett om man surfar på 3G, 4G eller är mitt ute i vildmarken och använder GPRS för att nå ut till internet. För mer information läs recensioner om misshosting.

När du väl hittat en sida, eller sidor som informerar dig om vad en jägare kan komma att behöva så är det bara att ta till sig all information. Försök lära dig så mycket som möjligt om ämnet och var medveten om allt du kan komma att behöva på ditt nästa äventyr.

Planera

När du äntligen vet vilken typ av utrustning du kommer att behöva är det viktigt att planera inför sina köp. Behöver du allt? Kan du välja bort några produkter? Använda annat istället för något speciellt?

Det är inte alltid man behöver vara fullt utrustad när man beger sig ut på jakt. Man kanske inte önskar övernatta just den gången och således inte behöver köpa tält. Kanske är det sommartid och eld är inte något man kommer att behöva.

Genom att planera kan man snart effektivt endast köpa den utrustning man behöver och på så vis vara förbered på bästa möjliga sätt.

Köp!

När allt inför köpet är klart så är det bara att gå vidare med köpet.

Börja med ännu en Google-sökning och navigera dig fram till en webbutik du känner dig trygg att handla hos. Väl i det stadiet är det bara att se om de har de produkter du är ute efter och därefter slå till! Webbutiker gör handlandet så pass smidigt att man efter några knapptryck helt enkelt avvaktar sin beställning på posten och snart har alla de produkter man velat köpa.

Snabbt och oerhört smidigt. Betydligt mycket smidigare än att shoppa i en fysisk butik!

Ta dig runt & navigera med hjälp av en skoter!

Vintersäsongen närmar sig och likaså gör längtan efter en skoter. Bor man dock i de sydliga delarna av Sverige lockar skotern kanske inte lika mycket, utan här skulle en elskoter göra det lätt att ta sig till och från jobbet i höst- och vinterrusket. Det är dock mycket annat som kostar under vintern och julen. Detta kan innebära att det kan vara svårt att finansiera en skoter då den kan kosta en hel del. Av denna anledning är det bra att det nu finns lösningar på detta problem genom enkla låneansökningar hos en mängd olika banker.

Innebörden av en elskoter

För att kunna veta vad ett skoterlån är så är det först och främst viktigt att veta vad som anses vara en skoter. Många vet i dagsläget vad en snöskoter är, men långt ifrån alla vet vad en elskoter (också kallat elscooter) är. På senare tid har det blivit allt vanligare med elskotrar i Sverige och i de större städerna syns skotrarna lite överallt. Enkelt förklarat är en elskoter en eldriven sparkcykel som gör det lätt att ta sig fram. Fördelen med en elskoter är att den går på el och på så vis slipper personen anstränga sig för att ta sig från punkt a till punkt b. En annan fördel med en elskoter är att den klassificeras som en cykel och därmed får denna framföras på cykelstigarna. Att ta sig fram med en elskoter är smidigt så länge vägarna inte är täckta av snö. Då är det betydligt smidigare att använda sig av en snöskoter.

Finansiering av en skoter

Känslan av att vilja äga en skoter kan komma snabbt och ett impulsköp kan kännas helt rätt. Dock finns ekonomin inte alltid där, och i de fallen är det bra att kunna ta ett smslån eller snabblån som ger en möjlighet att låna pengar snabbt och enkelt. Om man planerat sitt köp av skoter sedan en tid tillbaka finns det andra möjligheter att låna pengar än via exempelvis ett smslån. Precis som det finns MC-lån (motorcykellån) finns det skoterlån som man kan ansöka om. Detta lån är fördelaktigt att ansöka om då det har en specifik inriktning på finansiering av skotrar, vilket innebär att lånet oftast har fördelaktiga villkor för just det ändamålet.

Vad innebär det att ta ett skoterlån?

Det är långt ifrån alla människor som vet om att det finns skoterlån och därför väljer de istället att finansiera sitt köp av skoter med hjälp av exempelvis ett privatlån. Dock är det oftast alltid bättre och mer fördelaktigt att ta ett skoterlån. Ett skoterlån ger privatpersoner möjligheten att uppfylla sina drömmar om att någon gång i livet äga en egen skoter. Denna typ av lån har på senare år blivit allt vanligare och således finns det banker och kreditinstitut som valt att inrikta sig på just skoterlån. Denna typ av lån innebär att skotern sätts som säkerhet för lånet, precis som ett hus sätts som säkerhet i ett bostadslån.

Möjligheterna att ta ett skoterlån är många och det går att ansöka om skoterlån oavsett om köpet avser en ny eller begagnad skoter. Det finns många olika typer av skoterlån och alla banker och kreditinstitut erbjuder olika räntor. Därför rekommenderas det alltid att jämföra olika långivare innan man lånar pengar. En del institut tillåter även folk att låna trots betalningsanmärkningar, något som är fördelaktiv för de som inte har det lika gott ställt.

© 2021 Fähallen Jakt